Ali je bradata agama primeren ljubljenček zame?

Bradata agama je odličen ljubljenček za začetnike lastnikov plazilcev. Po naravi so prijazni in se na človeka hitro navežejo. So trpežna in prilagodljiva bitja, ki dobro prenašajo spremembe in novopečene lastnike.

Če razmišljate o nakupu bradate agame, si preberite spodnji članek, ki vam bo zagotovo pomagal pri odločitvi. Če pa boste po branju še vedno imeli kakšna vprašanja, nas lahko kontaktirate. Naša ekipa bo z veseljem odgovorila na vaša vprašanja in vam svetovala pri nakupu plazilcev.

Ali so bradate agame nevarne?

Odgovor na to vprašanje je kratek in preprost. Ne! Bradate agame so ene izmed najbolj prijaznih plazilcev. Tisti, ki dobro poznajo plazilce in njihov svet, osebnosti bradatih agam pogosto primerjajo z osebnostmi psov, saj so po naravi prijazne, rade se igrajo z otroki in niso napadalne.

Znane so po svoji mirni naravi, saj velik delež svojega dne namenijo sončenju ali preprosto ležanju.

Kakšna je njihova oskrba?

Kljub svoji nezahtevnosti bradate agame potrebujejo primerno velik in urejen terarij, ki posnema pogoje, ki jih najdemo v divjini, natančneje v puščavi, zato mora vsak lastnik pred prihodom ljubljenčka primerno urediti njihov bivalni prostor.

 

Osnovni bivalni prostor mora vsebovati:

Primerno ogrevanje iz razsvetljavo. V trgovinah je na voljo več različnih vrst žarnic, ki so namenjene puščavskim plazilcem.

- Skrivališče, kamor se agama lahko zateče.

-Grelno in hladno točko. Temperatura v terariju ne sme biti povsod enaka.  Bradate agame vsak dan nekaj ur namenijo sončenju, zato je grelna žarnica nujen element. Namestite jo v kot terarija, s tem pa boste ustvarili grelno točko, ki pa naj ima temperaturo od 35 °C do 40 °C.

-Primerno podlago. Ker bradate agame izhajajo iz puščave, se večina lastnikov odloči za nakup puščavskega peska. Vsakdanji pesek, ki ga najdemo v trgovinah vsekakor ni primeren, saj je za plazilce lahko smrtno nevaren.
Čeprav se večina lastnikov odloči za nakup puščavskega peska, to zdaleč ni edina možnost. Med lastniki plazilcev je v zadnjih letih naraslo povpraševanje po »preprogah za plazilce«. Marsikdo nad peskom ni navdušen, saj se delčki peska pogosto znajdejo okoli terarija, žival pa ga lahko nehote zaužije. Ravno zaradi teh razlogov se vedno več lastnikov odloča za posebne terarijske preproge ali druge podloge.

-Posoda za vodo, hrano in dekoracija. Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo, čeprav je agama puščavski plazilec, dekoracija pa naj posnema naravno okolje.

Ali je bolje da je bradata agama sama v terariju ali v družbi?

Bradate agame so najbolj zadovoljne, če so v terariju edini prebivalec. Nikoli ne smemo imeti skupaj dveh samcev, saj se bosta stepla do smrti. Če želite imeti dve agami, je najbolj priporočljivo imeti dve samici, ki pa brez problema sobivata v sožitju.

Kako velike zrastejo?

Bradate agame lahko zrastejo do 60 cm v dolžino, vključno z repom. To pomeni, da mora imeti dovolj velik terarij, v katerem se lahko prosto giba.

Poznamo tudi pritlikave bradate agame, ki pa so precej manjše. Njihova odrasla velikost je med 25 in 30 cm. Če želite bradato agamo in ste v prostorski stiski, priporočamo nakup pritlikave. Po osebnosti se ne razlikuje od navadne, le barvnih variacij obstaja manj.

Ali lahko bradato agamo spustim iz terarija in se z njo podružim?

Vsekakor! Napačno velja mišljenje, da morajo biti agame neprestano zaprte. Priporočljivo je, da svojega ljubljenčka dnevno spuščate iz terarija in mu namenite pozornost. Kdor bo pri tem vztrajen, bo njegovo delo poplačano, saj bo hitro spoznal prijazno in mirno naravo bradatih agam.