10 Zanimivih dejstev o kobilicah

Kobilica je ena izmed žuželk, ki je poznana vsakomur. Otroci jih srečujejo vsako poletje med igro na travniku ali na polju. Čeprav so dobro prepoznavne, koliko res vemo o njih? Preberite si 10 zanimivosti o njih!

  1. Ušesa imajo na trebuhu!

Slušni organi kobilic ne ležijo na glavi, ampak na trebuhu. Na vsaki strani, pod krili, imajo kobilice membrano, ki se na zvok odziva z vibriranjem. Ta organ se imenuje timpanski organ in omogoča, da kobilice slišijo medsebojno žvižganje.

  2. Čeprav slišijo, tonov ne razlikujejo          dobro!

Njihov slušni sistem je zelo preprost. Čeprav lahko prepoznajo intenzivnost in ritem, višine tona skoraj ne prepoznajo. Vsaka vrsta kobilic med samo komunicira z drugačnim ritmom. Tako kobilice med sabo prepoznajo svojo vrsto, s katero se potem tudi parijo.

    3 .Zvoke lahko ustvarjajo z drgnjenjem sprednjih nog!

Ste že videli kobilico ali muho, ki drgne sprednji nogi? To se imenuje stridulacija. S tem kobilice ustvarjajo zvoke!

    4. V zrak so lahko katapultirajo!

Zadnji nogi pri kobilici sta izjemno močni in delujeta kot mini katapult. Na skok se začne pripravljati tako, da začne napenjati mišice na zadnjih nogah, medtem pa noge v kolenu upogiblje. Posebna kutikula (prej je bilo napisano kutilula) na nogah deluje kot vzmet pri odskoku. Ko kobilica svoje mišice sprosti, vzmet popusti in kobilica tako poleti v zrak.

  5. Kobilice lahko letijo!

Pogosto svojo zmožnost katapulta uporabljajo za začetni skok. Ko so enkrat v zraku, pa poletijo, saj so njihova krila zelo močna.

  6. Vsako leto povzročijo miljarde  vredne škode na poljih po celem svetu!

Kobilica dnevno poje hrane za polovico svojega telesa. Ena sama ni škodljiva, ko pa v jati napadejo polja, pojedo celotne pridelke. V Ameriki vsako leto povzročijo škode za povprečno  1,5 miljarde dolarjev škode.

  7. So odličen vir proteinov!

Ljudje se prehranjujejo s kobilicami že stoletja in stoletja. Celo v Svetem pismu so najdeni zapisi, v katerih je omenjeno, da so se ljudje prehranjevali s kobilicami. Pogosto so na jedilniku vaških ljudi ali plemen v Afriki in Aziji, pa tudi v Ameriki.

  8. Obstajale so že pred dinozavri!

Najstarejši najden fosil kobilice je star 300 milijonov let – je iz karbonske dobe. Veliko prednikov današnjih kobilic izhaja iz te dobe.

  9. V samoobrambi lahko pljuvajo tekočino!

Kdor je že imel kobilico v rokah, je na sebi opazil neko rjavo tekočino, ki jo kobilica pljune v samoobrambo. Znanstveniki verjamejo, da ta tekočina oz. slina odganja plenilce, najverjetneje zaradi vonja.

  10. Kdo so predatorji kobilicam?

Poleg mesojedih plazilcev, kot so kameleoni in bradate agame, imajo kobilice še veliko plenilcev, ki jih v divjini pogosto lovijo in pojedo. Med njih spadajo različne muhe, ki valijo jajca poleg jajčec kobilic. Ko se muhe izležejo, nemudoma napadejo jajca kobilic. Jedo pa jih tudi ptice, miši, kače, pajki in večji hrošči.