Kako izbrati pravilno velikost hrane za plazilce?

Kako velike glodavce naj izberem za svojo kačo, kuščarja ali druge plazilce? V spodnjem članku smo za vas pripravili kratek in enostaven vodič o izbiri pravilne velikosti žive hrane za vašega ljubljenčka.

Kaj je osnovno pravilo pri hranjenju kač?

Miš, podgana ali drugi glodavec ne sme biti širši od najširšega dela kače. Najširši del je načeloma pri sredini telesa. Če imate težave pri oceni širine, priporočamo, da vzamete tanko vrv in jo narahlo ovijete okrog najširšega predela. Tako boste dobili približek širine telesa in boste lažje izbrali primerno velik plen. Nič ni narobe, če izberete rahlo večji ali manjši plen, pomembno je le, da glodavec ni pretirano širši ali manjši od najširšega dela.

Zakaj ne smem izbrati prevelikega plena?

Pogosto ljudje razmišljajo, da bi za svojo kačo, ki je še le mladič ali pa je manjše rasti, kupili podgano ali pa mnogosesno miš, saj menijo, da bi kača tako bila dlje sita in jedla manj pogosto. To je popolnoma napačno mišljenje, saj prevelik plen lahko privede do zdravstvenih težav, predvsem v črevesju, v nekaterih primerih pa lahko privede tudi do smrti.

Hranjenje kačjih mladičev

Nekatere kače so tako majhne, da so tudi navadne bele miši prevelike za njih. Velikost kače je odvisna tako od vrste kot tudi od njene starosti. Kačje mladiče je najbolje hraniti z goliči belih miši, za večje kačje mladiče in manjše odrasle kače pa lahko izberete tudi podganje mladiče. 

Kaj si morate zapomniti:

 • Kača lahko svoj plen izbljuva tudi zaradi stresa. Morda jo pri hranjenju opazuje preveč ljudi, morda je prostor preglasen. Poskrbite, da ima vaš ljubljenček mir in tišino pri hranjenju – še posebej, če je v vašem domu nov.

 • Ne zamenjajte izbljuvanja in bruhanja!

Kako se izogniti regurgitaciji oz. izbljuvanju?

Včasih se zgodi, da kača svoj plen po zaužitju izbljuva. Kaj privede do tega in kako se temu izogniti? Treba se je držati osnovnega pravila in izbrati plen, ki za kačo ni prevelik. Če boste svojega ljubljenčka hranili z glodavcem, ki je primerno velik in zdrav, ga bo kača z veseljem sprejela ter ga ne bo izbljuvala. Poznamo pa še eno pravilo, ki preprečuje izbljuvanje, ki pa je morda med lastniki kač manj poznamo. Kače ne smemo prijemati 48 ur po zaužitju plena!

O izbljuvanju govorimo, kadar kača izbljuva plen, ki ni bil primeren in sploh ni pripotoval do trebuha. O bruhanju pa govorimo, kadar kača svoj plen izbruha, ko je ta že v trebuhu, pomešan s trebušno kislino. Bruhanje je pri kačah resen znak bolezni. V tem primeru potrebujejo veterinarsko oskrbo.

Prava velikost plena za kuščarje, kameleone, gekone in druge plazilce

Prava velikost insektov za bradate agame in gekone:

    Tukaj velja zlato pravilo: čriček ali drug insekt ne sme biti večji od prostora med očmi.

Enako velja za zelenjavo – svojemu ljubljenčku nikoli ne ponujajte prevelikih kosov hrane, saj to lahko privede do zdravstvenih težav ali pogina živali.

  Prava velikost insektov za kameleone:
 

Kameleon lahko brez težav poje hrano, ki je iste velikosti oziroma dolžine, kot so njegova usta.
Ker pa svojo hrano žvečijo, lahko zaužijejo tudi insekte,
ki so 1,5-krat večji od njihovih ust.
Vsekakor pa se lahko držite istega pravila kot pri gekonih in jih hranite z insekti, ki niso večji od razdalje med očmi.​

 • Prava velikost insektov za pajke

Izbira pravilne velikosti pri pajkih ni tako zahtevna kot pri plazilcih. Pogosto lastniki kupijo čričke povprečne velikosti, kar je približno 2,5 cm, nato pa jih ponudijo pajkom, ko so ti lačni. Vseeno pa se za pravilno velikost čričkov lahko orientirate takole: insekt naj ne bo večji kot trebuh pajka, naj bo malenkost manjši.

 • Prava velikost insektov za žabe

Osnovna hrana za žabe so črički. Mlade žabice hranimo z mikročrički, ki so veliki največ 0,5 cm, odrasle žabe pa hranimo z odraslimi ali srednjimi črički, ki merijo do 2,5 cm.

Nekaj uporabnih nasvetov pri hranjenju kač in drugih plazilcev

 • Ko je kača dovolj velika za hranjenje s podganami, jo začnite navajati nanje čim prej, da jih pozneje ne zavrne.
   

 • Pogostejše hranjenje z manjšimi glodavci je dolgoročno bolj priporočljivo kot pa redko hranjenje z večjim plenom. Takšno hranjenje namreč ugodno vpliva na rast in zdravje vašega ljubljenčka.
   

 • Vsak obrok naj tehta približno 15–20 % teže kače, če pa želite pospešiti rast, težo povečajte na 35 %.
   

 • Večje bradate agame z veseljem sprejmejo mišje goliče kot svoj obrok.
   

 • Mladičem je treba živo hrano ponuditi pogosteje kot odraslim primerkom. To velja za vse plazilce.